Pályaorientációs projektnap

Iskolánk a szakmák megismertetésére, a pályaválasztás előkészítésére pályaválasztási projektnapot szervezett.

1. osztály: Az iskola dolgozóinak életével és játékos feladatok segítségével szakmákkal ismerkedtek. Találós kérdések és képek segítségével a foglalkozásokhoz használt eszközöket gyűjtötték össze és készítettek belőle plakátot.

2. osztály: Egy kérdőíves feladattal kezdődött a programjuk, majd Lugasiné Kása Krisztina fodrászműhelyébe látogattak el, ahol munka közben figyelhették meg a tanulók. Bemutatta, hogy milyen eszközökkel dolgozik, hogyan működnek ezek. Ezután a gyerekek plakátot készítettek, majd a témával kapcsolatos mesefilmet néztek meg.

3. osztály: A település vas-műszaki boltjába látogattak el. A bolt dolgozói Csatlós Tamás vezetésével bemutatták az árukészlet jelentős részét, a tanulók megtekinthették a külső és belső raktárakat.

4. osztály: Egy önismereti teszt kitöltését követően ellátogattak a tanulók az óvodába, ahol egy pohár finom tea után az óvónő és a dajka feladatival ismerkedtek, majd a kicsikkel játszottak. Az iskolába visszatérve először egy filmet, majd egy prezentációt néztek meg, végül foglalkozásokkal kapcsolatos képeket színeztek.

5. osztály: Játékos feladatokkal, film megtekintésével ismerkedtek meg a különböző foglalkozásokkal. Önismereti tesztet töltöttek ki, majd a helyi CBA üzletben tett látogatás során a Drágán család segítségével megismerkedtek a bolti eladó szakmával.

6. osztály: Czikkel András egy érdekes előadás keretében különböző szakmák szépségeivel, nehézségeivel ismertette meg a tanulókat, majd Csatlós János mesélt a cukrász szakma szépségeiről. A tanulók a cukrászműhelyben gyakorlati feladatokat is kaptak (tortadíszítés, piskóta elsimítása stb.). Zárásképpen pedig süteményt kóstolhattak.

7. osztályok: A két 7. osztály a BMPSZ egyik munkatársát hallgathatták meg a témában. Önismereti teszteket oldottak meg és kisfilmeket néztek. Meglátogatták a magyardombegyházi sajtüzemet, melyet az önkormányzat üzemeltet. Lénárdt Gabriella sajtüzem vezető tartott a tanulóknak előadást, végigvezette őket, bemutatva a technológiát. Meg is kóstolhatták a különféle sajtokat.

8. osztály: A BMPSZ egyik munkatársa tartott interaktív előadást a különféle iskolatípusokról, majd a Kása Farmra látogattak el, ahol az állattenyésztés mindennapi életébe nyerhettek betekintést. Megnézték a fejőházat, megismerkedtek a takarmányozás, illetve takarmánykeverés technológiájával. Beülhettek különböző mezőgazdasági erő- és betakarítógépekbe.

Mindegyik látogatásról elmondható, hogy a gyerekeknek nagyon tetszett, nagyon kedvesen várták őket és készségesen bemutattak a házigazdák mindent. A nap igazán hasznos volt, sok gyakorlati ismeretet szerezhettek a tanulók a bemutatott szakmákról. Köszönjük a vendéglátóknak a szíves fogadtatást!

2017.11.23.