Örvendjen az egész világ!

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére emelte október 1-jét a Zene Világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és – az UNESCO elveinek megfelelően – szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.
Manapság alig tudunk olyan dolgot elmondani, aminek ne lenne világnapja. A zenéjét 40 éve ünnepeljük.
A zene egy belső hang, a zeneszerző „verse”. Aki hallgatja, azt megérinti a hangulata, elfogadja és megérti. Zenét belső ösztönzésre hallgatunk – világnap ide, vagy oda.
A zene valójában egy csoda: a hangok sokféle dallammá, hangulattá alakulnak át benne. A fülünkbe duruzsol utcán, biciklizés vagy munka közben, amikor szomorúak vagy boldogok vagyunk.
Életünket keresztül-kasul szövi a zene a bölcsőtől a sírig. Az ember legősibb kifejezési formája, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni sem tudott az emberiség, amikor a hang, a zene hatalmába kerítette. Ezért is van az, hogy a dal korlátlan hatalmat ad annak, aki ért hozzá. A Zene Világnapján akár aktív művelői, akár passzív élvezői vagyunk ennek az isteni adománynak, gondoljunk azokra, akik énekelnek, muzsikálnak, tanítanak belső igényességük által, természetes emberi vággyal. Gondoljunk rájuk szeretettel, mert segítenek minket, célt adnak, rendre és türelemre tanítanak. Megteremtik bennünk a Kodály megálmodta „nagy Harmóniát”, amikor majd igazán azt mondhatjuk:

Örvendjen az egész világ!

 Király Lászlóné

zene_00002zene_00003zene_00005zene_00006