Megemlékezés 1849. október 6-ról

Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy 1849. október 6-a tiszteletére a megemlékezést Aradon tartjuk. Ezért IPR munkacsoportunk 2014. október 7-én megemlékezést szervezett Aradon, a kivégzett 13 honvédtábornok tiszteletére. A megemlékezésen iskolánk 22 tanulója és 7 pedagógusa, valamint örömünkre az Almáskamarási Általános Iskola 13 tanulója és 2 pedagógusa vett részt.

Program:

  • Indulás 13 órakor az iskolánk elől.
  • A városba érve először a Szabadság szobornál helyeztük el koszorúinkat és az örök életet jelképező mécsest. A tanulók körbejárták, elolvasták a 13 honvédtiszt nevét. Megismerkedtek a szobor együttes alakjaival, jelképeivel. Kifejezőnek és nagyon szépnek találták, tetején a Hungária női alakkal.
  • Ezután gyalog, a városon és a Maroson át nézelődve jutottunk el az autóbuszig, mely elvitt bennünket a vesztőhelyre.
  • A vesztőhelyen felállított emlékműnél műsorral tisztelegtünk a vértanú halált halt hősök előtt. Elénekeltük a Himnuszt, majd a gyerekek és a történelmet tanító pedagógus, Fejes Sándorné közös, ünnepélyes megemlékezése következett, melyet egy szép, a 13 aradi vértanúról szóló népdallal zártak. Segítő pedagógus Király Lászlóné volt. A műsor záró részeként a tanulók 15 nemzeti színű zászlót helyeztek el a 13 tábornok és Batthyány Lajos arcképével és egyet minden hős tiszteletére, miközben Sztankovánszki Anna, intézményvezető felolvasta a kivégzett hősök utolsó mondatait. Végül a koszorúk és a mécsesek elhelyezése következett.
  • 18 órára érkeztünk haza, Dombegyházra.

Mindannyiunk számára megrendítő és emlékezetes délután volt. A gyerekek a kivégzések helyszínén jobban átérezhették a haza iránti szeretetet, a szabadságért meghalni kész magyar, osztrák, német, szerb, örmény, horvát, lengyel hősök iránti tiszteletet.

Dombegyház, 2014.október 07.

Fejes Sándorné

Fényképek: http://www.balsarati.hu/galeria/thumbnails.php?album=339
honlapra