A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

„ A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a XX.század bűneit és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek meg.” / George W. Bush/

Az Országgyűlés 2000.június 13-án fogadta el azt a határozatot, amelyben rögzítette, hogy minden év február 25-én emlékezzünk meg az áldozatokról. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket. Jóval többre tehető azok számát, akiket testileg és lelkileg megnyomorítottak, kirekesztettek, börtönbe zártak, kényszermunkatáborba hurcoltak.
Ennek jegyében és tudatában iskolánkban, a felső tagozatos és a 3-4. osztályos tanulók megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól ezen a napon. Megismerték néhány áldozat sorsát, szembesültek az áldozatokkal szemben elkövetett mérhetetlen igazságtalansággal. Tisztelettel és együttérzéssel hallgatták végig Faludy György börtönben és a recski munkatáborban írt néhány szívszorító versét.

Fejes Sándorné

kom_dikt