Beszámoló a tanulmányi kirándulásról

A pályázati támogatásnak köszönhetően 28 hetedikes tanuló 2017. október 5-8-ig megismerkedhetett Székelyföld, Hargita megye történelmi vonatkozású emlékeivel, páratlan természeti értékeivel, az ott élő emberek és iskolás tanulók életével.
2017. október 5-én reggel hat órakor indultak a Balsaráti Vitus János Általános Iskola 7. osztályos tanulói Aradra, ahol az Aurel Vlaicu Általános Iskola magyar tagozatos tanulóinak adták elő a vértanúk tiszteletére összeállított műsorukat. A vesztőhelynél is műsorral emlékeztek a 13 aradi vértanúra, gróf Batthyány Lajosra és a többi hősre. A műsort dallal, koszorúzással és mécsesek elhelyezésével zárták. Az út során felmásztak Déva várához, megcsodálták a felejthetetlen panorámát. Út közben tanári kiselőadások hangzottak el a piski, nagyszebeni, segesvári csatákról, a tanulók pedig verseket, balladákat szavaltak. Tisztelegtek a fehéregyházi emlékműnél. Késő este érkeztek Székelyudvarhelyre, ahol elfoglalták szállásukat.
Az ott töltött idő során megismerkedtek a környék nevezetességeivel. Szentegyházáról traktorral indulva megmászták a „székelyek szent hegyét”, a Madarasi-Hargitát, saját bőrükön érezhették a hőmérséklet csökkenését, saját szemükkel látták a növényzeti övek váltakozását a hegyvidéki éghajlaton. Székelykeresztúron, a Gyárfás kúria udvarán Petőfi körtefája alatt elszavalták az „Egy gondolat bánt engemet” című versét.
Szentegyházán megcsodálhatták az „Őszi hadjárat” felvonulásán a szebbnél-szebb huszár ruhákat, huszárdalokat hallgathattak. Szelykefürdőn a 12 székelykapun áthaladva Orbán Balázs, Farkaslakán Tamási Áron síremlékére szalagot helyeztek el. Nyergestetőn az emlékművet koszorúzták meg, verset mondtak, elénekelték a „Székely himnuszt”. Korondon a kirakodó vásárban néprajzi emlékeket gyűjtöttek. Parajdon pedig a sóbánya hatalmas termeiben sétáltak. Székelyudvarhelyen a szoborparkban megkoszorúzták Bem József mellszobrát, meghallgatták életútját, a Vasszékely szobornál pedig szalagot helyeztek el, kiselőadások hangzottak el.
Hazafelé Erdély egyik legszebb kirándulóhelyén túráztak, a Tordai-hasadékban. Megcsodálták a monumentális sziklafalakat, megfigyelték a karsztképződményeket. Nagyszalontán megtekintették Arany János szülőházát.
A tanulmányi kirándulás során látott, megtapasztalt dolgok bővítették és elmélyítették tanulóink ismereteit, felejthetetlen élménnyel gazdagodott mindenki. Az együtt töltött idő alatt formálódott egyéniségük, erősödtek az egymás közötti barátságok. Kapcsolatot létesítettek a határon túl élő magyarokkal, megismerték életüket, személyes tapasztalatot szereztek a külhoni magyarságról. A nemzeti összetartozás élményét több alkalommal is tapasztalhatták a kirándulás alatt.

A kirándulás ideje: 2017. október 5-8.
Szállás: Székelyudvarhely, Hintó Panzió
Személyszállítás: CSICSI TOURS, Békéscsaba
Az utazást támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Támogatással nyert összeg: 1 555 315 Ft
Célcsoport: 28 fő 7. osztályos tanuló
Kísérő tanárok: Fejes Sándorné, Isztinné Szécsényi Tímea, Vargáné Gábor Beatrix

Képek: http://www.balsarati.hu/galeria/thumbnails.php?album=458